Abrakadabra.hr

Radi s nama

A što mi radimo

Upoznajte naš tim

PINGPONGS
ARHIVA
2015
2014
2013
2012
BLOG

Kad kriza na Facebooku djeluje inspirativno

Piše: Mia Biberović

Fejs... Posljednja granica. Ovo su putovanja onih koji od Facebooka i na Facebooku žive. Naša misija: istražiti nove opcije koje on nudi, izumiti nove metode angažiranja fanova, pronaći izgubljene postove i linkove koje je gladni Facebook pojeo, boriti se kroz šumu lovaca na nagradne igre – hrabro ići gdje nijedan community manager nije išao.

Kad kriza na Facebooku djeluje inspirativno

Zvjezdani nadnevak -310621.75. Još uvijek plovimo timelineom, barem većina nas. Poneki su zapeli u paralelnom svemiru i koriste stare verzije Facebook profila, ali većina je popustila i prepustila se promjenama. Prve su pale Facebook stranice. Namještali smo cover fotografije i logotipe te ih pokorno ponovno modificirali kad bi svemoćni odlučio promijeniti njihovu veličinu i poziciju. No, sve je teklo glatko do onoga trenutka kada smo čuli da naš kralj Zuckerberg stavlja Facebook u prodaju. Grizli smo nokte, odbrojavali minute, očekivali čudo. Dionice su prodane po iznimno napuhanoj cijeni, koja se, poput balona, brzo ispuhala. No, to nije spriječilo svemoćnoga da nas u međuvremenu počasti još jednom poslasticom – a kako bi drugačije kralj Facebooka objavio da je rekao sudbonosno "da" negoli promjenom statusa veze na Facebooku? Podanici su uzbuđeno klicali, lajkali, dijelili, komentirali, djeca su prštala srećom kao da su netom dobila naramak šarenih bonbona, stariji su brisali suze kariranim rupčićima. Dobili smo kraljicu.

Slučajnost ili ne, tada je štošta krenulo nizbrdo.

Facebook i svemogući Zuckerberg

Zvjezdani nadnevak -310610.54. Pojavili su se prvi problemi s Facebook oglasima. Upućeni navode da cijela Facebook ekipa slavi novu kraljicu, stoga se oglasi nisu odobravali na vrijeme, a pojedini nisu mogli niti pristupiti stranici kako bi uopće pokrenuli kampanju. Čak ni ona mudra: Uzmi pauzu, popij pivo i pokušaj kasnije – nije upalila. Srećom i snalažljivošću otkrili smo kako je Facebook prepun raznih tunela, prečaca i zaobilaznica, stoga se uspješno riješila kriza. No to je bila samo prva u nizu. Sutradan su se na pojedinim stranicama statistike ispremiještale u nimalo logičan redoslijed. Dan kasnije, nesretni pojedinci nisu mogli otvoriti niti jednu stranicu kojoj nisu administratori. U najgorem mogućem trenutku progutala ih je crvotočina i nestale su u bespućima Facebooka, a koje god računalo smo zamolili da locira izgubljene stranice, odgovor bi bio: Unable to comply.

Na drugim se pak stranicama nisu mogli brisati postovi, nije radila opcija Activity Log. No, uz mnoštvo grešaka, počele su se primjećivati i nove opcije – način prikazivanja fotografija u albumima, izmjene u sučelju administratora. Slavni Like gumb na stranicama dobio je nove opcije. Osim što moraju lajkati stranicu, korisnici moraju odabrati i da se objave stranice prikazuju u News Feedu. Počele su se pojavljivati i nepostojeće poruke i obavijesti.

U međuvremenu su se pojavile i još dvije nadasve krasne mogućnosti. Bliski prijatelji mogu se označiti zvjezdicom, a ukoliko to učinite, dobivat ćete notifikacije svakoga puta kada vaš prijatelj mrdne, bez da je označena osoba toga svjesna (stalkerski raj). Druga opcija omogućava da se vidi kad je osoba napustila chat. Osoba koja ne želi više razgovarati s vama, a ostaje online, tako je uhvaćena na djelu. Aha!

Zvjezdani nadnevak -310602.34. Facebook daje novu opciju koja daje uvid u postotak fanova koji su vidjeli objavu Facebook stranice, kao i postotak onih koji su lajkali post. Sučelje za oglase je do temelja izmijenjeno, kao i statistike. Promjene su nastale i u računanju opcije Talking About this. Mobilna aplikacija je također izmijenjena, a neki izvidnici se kunu da su vidjeli oglase i u mobilnoj verziji ove društvene mreže. Pojavile su se i nove uloge admina, a i postovi se sada mogu pisati unaprijed.

Facebook i okretanje stolova

Vapaji kolega zbog silnih promjena i problema postali su sve glasniji i očajniji.

Ne možemo staviti link u post, nudi samo opciju promoted posta!

Kako ćemo link bez posta?

Post bez posta?

Ove društvene mreže

Community manageru

Zasad

Dosta.


05.06.2012.

0

POSTAVITE KOMENTAR

Trenutno ne postoje komentari vezani za ovu temu.


Copyright 2012
Ping Pong
Sva prava zadržana